Κήρυξε τον πόλεμο στα υπολείμματα της ζύμης: Πώς να καθαρίζεις τη βαφλιέρα σου
Οι βάφλες είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τα γλυκά των Γερμανών. Και ενδεχομένως θα έτρωγαν βάφλες ακόμα πιο συχνά, αν ο καθαρισμός της βαφλιέρας δεν ήταν τόσο δύσκολος. Ειδικά αν τα υπολείμματα ζύμης ξεραθούν, οι περισσότεροι λάτρεις της βάφλας απελπίζονται και ο καθαρισμός της συσκευής μετατρέπεται σε πραγματικό άθλο. Συχνά χρησιμοποιούνται λάθος εργαλεία και μέθοδοι που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στη βαφλιέρα. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές και κόλπα που κάνουν τον καθαρισμό της συσκευής εύκολο και απλό, έτσι ώστε αυτός να μην κλέβει από τη χαρά της ετοιμασίας και της απόλαυσης της βάφλας.

Πώς καθαρίζεται σωστά η βαφλιέρα;
Ο σωστός τρόπος καθαρισμού μιας βαφλιέρας εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τον τύπο της. Στις σύγχρονες βαφλιέρες, οι πλάκες ψησίματος συχνά μπορούν να αφαιρεθούν. Αυτό διευκολύνει σημαντικά τη διαδικασία καθαρισμού. Όμως ακόμη και αν η βαφλιέρα σου είναι παλιά, χωρίς αφαιρούμενες πλάκες, δεν χρειάζεται να ανησυχείς: οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να την καθαρίσεις εύκολα και χωρίς προβλήματα.
Κατάλογος υλικών
- Χαρτί κουζίνας
- Πλαστική βούρτσα/οδοντόβουρτσα
- Πανάκι καθαρισμού

Προετοιμασία
Αρχικά πρέπει να απενεργοποιήσεις τη βαφλιέρα και να την βγάλεις από την πρίζα. Στη συνέχεια άφησέ την να κρυώσει για να μην καείς, όσο θα την καθαρίζεις. Ιδανικά η βαφλιέρα δεν θα πρέπει να κρυώσει εντελώς, αλλά να είναι χλιαρή. Έτσι η ζύμη δεν θα ξεραθεί και θα μπορεί να αφαιρεθεί με μεγαλύτερη ευκολία. Το καθάρισμα μπορεί να γίνει ευκολότερο αν ήδη όσο κρυώνει η βαφλιέρα τοποθετήσεις χαρτί κουζίνας στις πλάκες, έτσι ώστε να απορροφήσει το περιττό λίπος.

Καθαρισμός
Μόλις η συσκευή κρυώσει αρκετά, μπορείς να αρχίσεις να απομακρύνεις τα πιο μαλακά υπολείμματα με χαρτί κουζίνας. Τα πιο επίμονα υπολείμματα αφαιρούνται καλύτερα με μια μαλακή πλαστική βούρτσα, η οποία δεν θα καταστρέψει την επίστρωση της βαφλιέρας. Η οδοντόβουρτσα είναι ιδανική για αυτό το βήμα. Στη συνέχεια μπορείς εύκολα να σκουπίσεις τα υπολείμματα που αφαίρεσες με ένα υγρό πανί. Αν αυτό δεν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, μπορείς να βρέξεις προσεκτικά τις πλάκες, ώστε να μαλακώσεις τα ξεραμένα υπολείμματα.
Ένας άλλος τρόπος καθαρισμού με μικρή προσπάθεια αλλά εξαιρετικά αποτελέσματα είναι η δημιουργία της λεγόμενης «βάφλας καθαρισμού». Για να την φτιάξεις, απλά ανακάτεψε μαγειρική σόδα με λίγο νερό μέχρι το μείγμα να γίνει λίγο πιο στεγνό από ό,τι η κανονική ζύμη της βάφλας. Στη συνέχεια ψήσε το μείγμα στη βαφλιέρα όπως μία κανονική βάφλα και άφησε τη σόδα που περιέχει να «ρουφήξει» το λίπος και τα άλλα υπολείμματα. Αν οι βάφλες κολλάνε ελαφρά στη βαφλιέρα σου, μπορείς να προσθέσεις κάποια λιπαρή ουσία στη ζύμη, έτσι ώστε να μην καίγεται.
Αφού καθαρίσεις το εσωτερικό της βαφλιέρας, μπορείς να περάσεις με ένα υγρό πανί ή με ένα σφουγγάρι και λίγο απορρυπαντικό και την εξωτερική πλευρά της για να την καθαρίσεις και από έξω.
Τα όχι: τι πρέπει να αποφεύγεις στον καθαρισμό
Για να μην προκαλέσεις ζημία στην αντικολλητική επίστρωση της βαφλιέρας και για να μην καταστρέψεις τις επόμενες βάφλες σου, απόφυγε οπωσδήποτε να καθαρίζεις τη συσκευή σου με σκληρά, αιχμηρά ή μυτερά αντικείμενα. Τα σκληρά σφουγγάρια, τα σύρματα και τα λοιπά μεταλλικά αντικείμενα επίσης απαγορεύονται, καθώς η επιφάνεια είναι πολύ ευαίσθητη και μπορεί εύκολα να υποστεί ζημιά. Απόφυγε επίσης τα σκληρά καθαριστικά προϊόντα, γιατί μπορεί να αφήσουν κατάλοιπα. Αν τηρήσεις τις παραπάνω οδηγίες κανονικά δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις ούτε καν απορρυπαντικό πιάτων για να καθαρίσεις τη βαφλιέρα σου.

Συμβουλές κατά της βρωμιάς
Αν θες να αποφύγεις τη συσσώρευση υπολειμμάτων που καθαρίζονται δύσκολα, καλό είναι να προτιμήσεις μια συσκευή που διαθέτει αφαιρούμενες πλάκες ψησίματος. Επιπλέον, πριν κάθε χρήση της βαφλιέρας μπορείς να την αλείφεις με αρκετό λάδι ή άλλη λιπαρή ουσία, έτσι ώστε να μην κολλάνε υπολείμματα ζύμης. Ένα ειδικό σπρέι μαγειρικής είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, καθώς εφαρμόζεται εύκολα και καλύπτει ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια των πλακών ψησίματος.

