Ένας αθλητής και - πόσω μάλλον - ένας ποδοσφαιριστής, πάντα ψάχνει τρόπους να αυξήσει την απόδοσή του. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι και μέσω της διατροφής.

Η ιστορία της αθλητικής διατροφής

Ανατρέχοντας στην ιστορία της αθλητικής διατροφής διαπιστώνεται πως από τον 6ο αιώνα ο αθλητής τρεφόταν μόνο με 10 κιλά κρέας την ημέρα πιστεύοντας πως αυτό θα αύξανε την απόδοσή του. Το 1804 υπήρχε η άποψη πως τσάι και ψωμί πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα θα αύξανε την απόδοση. Από το 1939 και μετά δίνεται ιδιαίτερη σημασία στους υδατάνθρακες και στο πόσο σημαντικοί είναι για την απόδοση του αθλητή, ενώ το 1963 υπήρξαν οι δύο πρώτοι θάνατοι αθλητών από ντόπινγκ, καθώς και οι πρώτες σκέψεις για την καταπολέμηση του φαινομένου. Η επιστήμη, όμως, της αθλητικής διατροφής και η σημασία της άρχισε να αναπτύσσεται ιδιαίτερα μετά το 1990, με συνεχείς μελέτες για την αθλητική διατροφή και το ρόλο της στη μεγιστοποίηση της απόδοσης. Οι μελέτες αυτές γίνονταν είτε σε εργαστήρια είτε σε πραγματικές συνθήκες αγώνα για κάθε άθλημα ξεχωριστά.

Η σημασία της ορθής διατροφής στον αθλητισμό σήμερα

Το ποδόσφαιρο, και ιδιαίτερα η UEFA, δίνει μεγάλη σημασία στη σωστή διατροφή και ακριβώς γι’ αυτό διοργανώνονται συνέδρια συγκεντρώνοντας τους αθλητικούς διατροφολόγους κορυφαίων ομάδων, παρουσιάζοντας τα νέα δεδομένα και παρέχοντας σωστές κατευθυντήριες γραμμές στις ομάδες και τους ποδοσφαιριστές τους.

Ο ρόλος του διατροφολόγου στις ομάδες

Σε αυτό το σημείο εντάσσεται και ο σημαντικότατος ρόλος του αθλητικού διατροφολόγου σε μια ομάδα ποδοσφαίρου. Το ποδόσφαιρο είναι ένα ομαδικό άθλημα, όπου γύρω στους 25 με 30 ποδοσφαιριστές από διαφορετικές χώρες με διαφορετικά πιστεύω και διαφορετικές θρησκείες ενώνονται κάνοντας μια ομάδα.  Στον τομέα της διατροφής υπάρχουν αρκετές διαφορές στο τι γνωρίζουν οι παίκτες για την ορθή διατροφή. Γι’ αυτό ο αθλητικός διατροφολόγος είναι απαραίτητος.  Ευθύνη του είναι να δώσει τα σωστά δεδομένα, βασισμένα σε επιστημονικές μελέτες, αλλά και να βοηθήσει τον κάθε ποδοσφαιριστή να αντιληφθεί τι είναι σωστό να τρώει, πρώτα από όλα για την υγεία του και στη συνέχεια για την απόδοσή του. Άρα, ο πρώτος ρόλος του αθλητικού διατροφολόγου είναι να μεταφέρει τις σωστές πληροφορίες, αλλά και να πείσει τον ποδοσφαιριστή για το τι είναι σωστό και το τι όχι.

Επιμόρφωση και παρακολούθηση

Ο διατροφολόγος σε μια ποδοσφαιρική ομάδα είναι υπεύθυνος και για τη σωστή επιμόρφωση όχι μόνο των ποδοσφαιριστών, αλλά και ολόκληρης της προπονητικής ομάδας. Επίσης, είναι υπεύθυνος για τις διάφορες σωματομετρήσεις, ώστε να ελέγχεται και να διατηρείται ο ποδοσφαιριστής στα ιδανικά κιλά και ποσοστό λίπους ανάλογα με τη θέση που παίζει και τον σωματότυπό του, για να είναι σε άριστη φυσική κατάσταση. Ακόμη, ο διατροφολόγος δημιουργεί μενού κατά την περίοδο των προπονήσεων (πριν και μετά), καθώς και μενού για τα εντός και εκτός παιχνίδια. Επίσης, προτείνει ιδανικές τροφές για κατανάλωση κατά τη διάρκεια της προπόνησης για αποφυγή αφυδάτωσης, αλλά και πρόωρης κόπωσης.

Συμπληρώματα διατροφής υπό προϋποθέσεις

Εξαιρετικά σημαντικός είναι και ο ρόλος του διατροφολόγου στις αποφάσεις για τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής. Εξετάζονται οι ανάγκες του κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά, αλλά και της ομάδας σαν σύνολο ώστε να δοθούν τα σωστά συμπληρώματα πάντα μέσα στα πλαίσια της WADA (αρχή αντι-ντόπινγκ). Πριν τη χορήγηση οποιουδήποτε συμπληρώματος ελέγχεται πάντα η νομιμότητά του και διασφαλίζεται η ασφάλεια της υγείας του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή.

Τέλος, η συμβολή του αθλητικού διατροφολόγου κρίνεται σημαντική για τη βελτίωση των επιδόσεων μια ομάδας και για την επιτυχία των στόχων της σε κάθε φάση.